Nudzi mi się więc postanowiłem podzielić się paroma swoimi przepisami, kto wie może ktoś się skusi i zrobi a potem podzieli się wynikam, albo kto inny wrzuci swój sprawdzony przepis
DISCLAIMER
Tak, jestem facetem który gotuje
CHLEB
Rzucę przepis na najprostszy do zrobienia chleb
750 gram mąki pszennej (typ 650, albo chlebowa... nie piec z 450ki czyli tzw "tortówki")
250 gram mąki żytniej lub pszennej razowej
600-650ml ciepłej wody
1/3 kostki drożdży (35gram)
3 średnio czubate łyżeczki soli
tłuszcz do smarowania (koniecznie jakiś zwierzęcy roślinny nie wytrzyma temperatur i nie spełni swojej roli)
bułka tarta
- z porcji przygotowanej wody nabrać pół szklanki i rozpuścić w niej drożdże z odrobiną cukru
- do dużej plastikowej miski wsypać obie mąki +sól i dokładnie wymieszać
- wlać drożdże i delikatnie przemieszać (najlepiej jakąś łychą, łapska wsadzamy w ciasto na samym końcu)
- stopniowo wlewać wodę i mieszać (nie wlewać całej naraz, wlać trochę, przemieszać itd)
- oprószyć sobie dokładnie dłoń mąką (nie będzie się lepić) i zacząć wyrabiać ciasto
- gdy ciasto osiągnie jednolita konsystencję przykrywamy miskę ściereczką i idziemy doczyścić łapska z resztek ciasta
- ciasto w misce ma rosnąc jakieś 15-20 minut w tym czasie przygotowujemy formy
- jeśli ktoś nie ma odpowiedniej formy na chleb idealnie sprawdza się 2 "keksówki" średniej długości
- blachy dokładnie wysmarować jakimś tłuszczem (wyciągnąć go godzinę wcześniej z lodówki bo twardym nic nie zdziałasz ) i wysypać bułką tartą (pozbyć się nadmiaru bułki z blach odwracając je do góry dnem i delikatnie oklepując)
- przygotować sobie naczynie z wodą i dokładnie zmoczyć ręce ( i zmaczać w miarę potrzeby) ciasto nie będzie się dzięki temu do nich lepić
- podzielić ciasto na 2 równe porcie i wrzucić do blach
- namoczoną dłonią delikatnie wyrównać i wygładzić je mniej więcej z góry i przykryć do wyrośnięcia na 40-50 minut
- ciasto można co jakieś 20 minut odkryć i delikatnie zwilżyć górę wodą skórka po upieczeniu nie będzie zbyt gruba dzięki temu
- chleb piec w piekarniku na środkowej półce, rozgrzanym (kluczowe słowo to "rozgrzany" niech nikomu nie wpadnie do głowy wkładać je zanim piekarnik się w pełni nie nagrzeje) do 225C (po jakichś 10-15 minutach temp obniżyć do 190-200) około 40 minut (nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia)
- po upieczeniu chleb wyjąć z keksówek (po odwróceniu do góry nogami sam się wysunie) oczywiście używając rękawic
- chleb musi się schłodzić MINIMUM godzinę zanim spróbujemy go kroić, ja wykorzystuje do tego 2 keksówki w których się piekł użyte jako nóżki dla kratki z piekarnika na którym go kłądę( w ten sposób idealnie się schładza)
UFF ale się rozpisałem a i tak pewnie nikt tego nie przeczyta
Jak ktoś ma ochotę mogę wrzucić swój przepis na np. pizze w wersji mega szybkiej lub standardowej, ogórki chilli, brownies... i pewnie parę innych rzeczy się znajdzie